Millaista on arviointiasiantuntijan työ?

Millaista on arviointiasiantuntijan työ Realia Managementin arviointi- ja konsultointitiimissä? Jututimme Sanna Lainetta, vuonna 2015 Realia Managementissa aloittanutta arviointiasiantuntijaa.

Realia Managementin arviointi- ja konsultointitiimi (ARKO) tekee arvioita kaikista kiinteistötyypeistä. Tyypillisimpiä arvioitavia kohteita ovat toimitilakohteet, kokonaiset asuinkerrostalot sekä erityiskiinteistöt. ARKO:n asiakkaita ovat esimerkiksi rahastot, kiinteistösijoitusyhtiöt, institutionaaliset sijoittajat sekä kaupungit. Arvioinnin lisäksi ARKO tekee erilaisia konsultointeja kiinteistöjen arvoihin liittyen. Kiinteistöarviossa kohteen markkina-arvo määritetään useimmiten kauppa- tai tuottoarvomenetelmän avulla.

Sanna Laine aloitti Realia Managementissa nuorempana arviointiasiantuntijana lokakuussa 2015.

"Alussa tehtävänkuvani oli avustavien töiden tekeminen, kuten arviokirjapohjien, kauppahintahakujen ja erilaisten arvioitsijoita tukevien selvitysten tekeminen. Tällä hetkellä työskentelen arviointi- ja konsultointiyksikössä arviointiasiantuntijana, eli työtehtäviini kuuluu erilaisten kiinteistöarviointien tekeminen asiakkaille", Laine kertoo.

Arviointiasiantuntijalla on yleensä kaupallinen tai tekninen koulutus

Monet arviointiasiantuntijoina työskentelevistä ovat koulutukseltaan diplomi-insinöörejä tai kauppatieteiden maistereita, niin myös Laine.

"Vuonna 2017 valmistuin diplomi-insinööriksi ja maisterivaiheen pääaineena minulla oli kiinteistötalous- ja arviointi", Laine kertoo.

Työn teon ohella keväällä 2017 Laine teki myös diplomityönsä Realia Managementille. Työssään hän analysoi Kehäradan vaikutuksia asuntojen hintoihin.

"Opiskeluideni ja diplomityön sekä työn yhteensovittaminen sujui Realia Managementissa hyvin joustavasti. Kun opintoja oli enemmän, sain mahdollisuuden tehdä töitä osa-aikaisena", Laine kertoo.

Omat ja tiimin onnistumiset palkitsevat

Haastavimmaksi työssään Laine mainitsee saatavilla olevan markkinatiedon vähäisyyden.

”Julkisesti saatavilla oleva markkinatieto on vähissä. Näin ollen merkittävä osa arvioitsijan työtä on ajankohtaisen markkinatiedon ja tietämyksen hankkimista ja hallitsemista.”

Laineen mukaan palkitsevinta työssä ovat onnistumiset henkilökohtaisesti sekä tiimin kesken.

"Yleensä onnistumiset ovat voitettuja tarjouskilpailuja, hyvin onnistuneita projekteja ja tyytyväisiä asiakkaita. Palkitsevaa on myös, että työ on erittäin monipuolista, sillä koskaan ei tule täysin identtistä kohdetta arvioitavaksi", Laine toteaa. 

Kiinnostaako ura Realia Managementilla? Katso avoimet työpaikkamme TÄÄLLÄ>>