Kiinteistömarkkinat Baltiassa - Tasaisesta kasvusta koviin tuotto-odotuksiin

Talouden positiivinen kehitys Baltiassa on tehnyt erityisesti sen pääkaupungeista houkuttelevia kohteita kiinteistösijoittajille. Kasvun uskotaan jatkuvan, joten Baltian kiinteistömarkkinat tarjoavat jatkossakin mielenkiintoisen ja potentiaalisen vaihtoehdon sekä asunto- että toimitilasijoittajille. Tallinnassa ja Vilnassa kiinteistöjen hintojen nousu on jatkunut tasaisena jo vuosia, ja vihdoin myös Riika on toipunut finanssikriisin aiheuttamasta taantumasta ja liittynyt kasvajien kerhoon. 

Kasvua Baltian pääkaupungeissa sekä asuinkiinteistö- että toimitilamarkkinassa

Viime vuonna Baltian kiinteistömarkkina kasvoi arvoltaan odotetusti sekä toimitila- että asuinkiinteistöpuolella. Erityisesti kasvusta nauttivat Baltian pääkaupungit. Varsinkin Tallinnassa hinnat ovat nousseet viime vuosina nopeasti.

Tallinnassa asuinkiinteistöjen neliöhinta on Baltian korkein ja nousun uskotaan jatkuvan yhä, tosin aiempaa maltillisempana. Koska kysyntä kasvaa edelleen, rakennetaan uusia asuntoja aktiivisesti. Vuonna 2018 Tallinnaan rakennettiin noin 3 100 uutta asuntoa ja saman verran uudistuotantoa odotetaan myös tälle vuodelle. 

Korkeita tuottoja tavoitteleva suuntaa nyt katseensa Riikaan

Vuoden 2008 finanssikriisi ja siitä seurannut taantuma ovat koetelleet Baltian kaupungeista eniten Riikaa. Asuntojen hinnat putosivat muutamassa vuodessa vuoden 2006 huipusta jopa 60 %. Kun Vilna ja Tallinna toipuivat taantumasta nopeasti, toipuu Riika hintojen romahduksesta edelleen. Riikassa asunnon keskihinta/neliömetri oli vuonna 2006 2 300 euroa. Tällä hetkellä se on 1 250 euroa.

Näyttää siltä, että Baltian suurin kaupunki Riika on päässyt takaisin kasvun raiteille.

Uusien asuntojen tuotanto Riiassa on kääntynyt voimakkaaseen kasvuun. Esimerkiksi vuonna 2018 rakennettiin 65 % enemmän asuinkiinteistöjä kuin vuotta aikaisemmin. Tästä huolimatta rakennusvolyymi on edelleen muita Baltian pääkaupunkeja selvästi alemmalla tasolla. Myös toimitilojen rakentaminen kiihtyy ja Riikaan valmistuu uusia toimitiloja noin 140 000 neliömetriä vuosina 2019-2020. 

Tänä vuonna myös Riika saa osansa Baltian kasvavasta ostoskeskustrendistä, kun sinne avataan yksi Baltian suurimmista ostoskeskuksista – Akropole. Kilpailu kansainvälisten kaupallisten toimijoiden huomiosta on kovaa ja modernit kauppakeskukset ovat yksi keino niiden houkuttelemiseksi alueelle. 

Uskon, että Latviassa on tällä hetkellä Baltian kiinteistömarkkinoiden kovin tuottopotentiaali.

Jos katsomme esimerkiksi asuntomarkkina-aktiivisuutta suhteutettuna asukaslukuun, tai keskimääräistä neliöhintaa, Riika on selvästi perässä Tallinnaa ja Vilnaa, joissa uskomme kasvun lähivuosina hidastuvan. Riikassa se sitä vastoin todennäköisemmin kiihtyy. Tällä hetkellä sekä neliöhinnat että kauppavolyymit ovat Riikassa matalimmat Baltian maiden pääkaupungeista.

Talouskasvu jatkuu – kuluttajien vaatimustaso kasvaa

Baltian maiden taloudessa menee hyvin, mikä heijastuu luonnollisesti myös kiinteistömarkkinaan, sillä ihmiset ovat halukkaita päivittämään asuntojaan. Palkat Baltian maissa ovat nousseet tasaisesti 7-8 % vuosivauhtia, joten ihmisten investointikyky kasvaa ja asunnoilta vaaditaan yhä enemmän.

Analyysimme perustella en usko, että näemme Baltian kiinteistömarkkinoilla kiivasta hinnannousua lähivuosina, mutta markkina kasvaa tasaisena 5-8 % vuosivauhdilla. 

Käänny Realian ammattilaisten apuun Baltian kiinteistömarkkina-asioissa 

Realia toimii Baltiassa Ober-House-brändillä. Tarjoamme kiinteistönvälitystä, neuvontaa, konsultointia sekä kiinteistöjen johtamispalveluita. Jos siis kiinteistösijoittaminen Baltiaan houkuttelee, tai haluaisit kuulla lisää, ota rohkeasti yhteyttä!

Tarmo Kase on Ober-House Groupin toimitusjohtaja ja vastaa Baltian maiden toiminnoista.